top of page

Welke cues zijn voor jou belangrijk?

Bijgewerkt op: 10 nov. 2021

Cues zijn dingen die je van je hond vraagt (ook wel commando’s genoemd, maar mijn hond zit niet in het leger 😉). Het verschil tussen een cue en commando is wat mij betreft dat je een commando opdraagt/eist en dat je met de cue een aanwijzing geeft/gedrag vraagt van je hond.

Ikzelf werk graag met vriendelijk klinkende cues waarbij ik erop probeer te letten dat mijn hond de cue op dat moment ook kan uitvoeren (denk aan afleiding, is de cue wel bekend, is mijn timing oké etc.)

Dit betekent in de praktijk bijvoorbeeld dat ik Timber uitgebreid laat snuffelen en regelmatig de route laat bepalen, maar bij het oversteken wel vraag of hij even wil wachten. Het verschil met het commando wacht is dat hij 1. Niet hoeft te zitten (dit is erg belastend en simpelweg onnodig) en 2. Ik het hem vraag ipv opdraag. Het wachten levert hem regelmatig iets op waardoor hij het vaak geen probleem vindt om even te stoppen in zijn beweging. Hij kijkt dan om en maakt contact in afwachting van de beloning.

Ondanks dat Timber komend weekend alweer 11 jaar wordt (🎉) beloon ik hem nog regelmatig voor bekende cues. Ik vind het belangrijk dat hij gemotiveerd blijft en dat we dat contact hebben tijdens de wandeling.

Veel mensen verwachten vaak dat Timber een heel scala aan cues kent omdat ik hondentrainer ben, maar niets is minder waar! Timber heeft nooit veel plezier beleefd aan het trainen van cues, dus ik gebruik een handjevol cues die ons leven fijner en veiliger maken. Het is wat mij betreft dan ook niet per se nodig om heel veel cues te kennen om fijn samen te kunnen leven.

Als jij en je hond er wel veel plezier aan beleven om nieuwe cues te leren, dan is hier natuurlijk niets mis mee! Doe wat bij jou en je hond past!

Hieronder een paar cues die ik vaak gebruik. Het zal je opvallen dat het nooit maar 1 woord is, maar een korte zin of vraag. Dit is er vanzelf ingeslopen naarmate ik meer ging vragen ipv commanderen. Ik vind dit zelf veel prettiger om te doen en mijn hond begrijpt dit prima (voor de mensen die denken dat een hond niet meer dan 1 woord kan leren). Je hond hoort de toon, ziet de context (eventueel een gebaar dat je maakt) en pikt het daardoor prima op. Het belangrijkste is dat je consequent bent in de manier van vragen, zodat er geen verwarring ontstaat. Geef je hond ook altijd de tijd om te verwerken wat je van hem vraagt en blijf het niet herhalen. Laat je ook niet verleiden tot een rukje aan de lijn oid (dit doen veel mensen onbewust om de hond te laten zitten, let maar eens op!). Als je hond niet doet wat je vraagt is het aan jou om: 1. De cue nog beter aan te leren 2. Je timing te verbeteren 3. Te kijken of je hond wel kan luisteren op dat moment.

Hieronder enkele cues die ik regelmatig gebruik:

🐢 Even wachten (context: buiten, stoppen in beweging, snuffelen mag)

🚶‍♀️ Ga je mee? (Na wachten, of wanneer hij erg lang blijft snuffelen en ik hem aan wil moedigen om door te lopen, vaak snuffelt hij dan nog even kort voordat hij doorloopt, die ruimte geef ik)

✋ Wachten (context: binnen, andere toon, wachten voor verstoppen snoepjes)

🛏 Ga maar lekker liggen (als we ergens op bezoek zijn en ik wil hem een fijne plek geven waar hij zijn rust kan pakken)

🛋 Wil je eraf? (Als hij van bank, bed etc. wil. Hij gaat dan zo staan dat ik hem makkelijk op kan tillen en op de grond kan zetten)

⬅️ deze kant (wanneer hij langs de andere kant van een lantaarnpaal/boom wil lopen, als er mensen op de stoep lopen en we even aan de kant moeten, als er een fietser nadert etc.) als hij niet luistert en de lijn bijvoorbeeld achter de boom vast is komen te zitten zal ik altijd zelf langs de boom lopen en nooit aan hem gaan trekken om hem aan de “goede” kant te krijgen. Een hond heeft geen ruimtelijk inzicht wat betreft die lijn die aan zijn nek/rug zit en de boom die daar staat dus zorg dat je het op tijd vraagt (en beloont) of loop zelf even rond die boom!

Een cue die je hier ziet ontbreken is er een voor het hierkomen als hij losloopt. Timber is bijna 11 en zijn dolle dagen dat hij ver voor me uitrende zijn (op een uitzondering na😉) wel voorbij. In de praktijk betekent dit dat hij vooral veel snuffelt en achter me aanloopt. Ik stop daarom zelf regelmatig om op hem te wachten zodat ik hem niet op hoef te jagen om door te lopen, ik loop daar tenslotte voor hem! We gaan regelmatig naar het strand en daar rent hij wel graag voor me uit, doordat we dit al jaren doen komt hij regelmatig inchecken (wat ik beloon) waardoor er weinig noodzaak is om hem te roepen. Een cue die ik altijd achter de hand hou is “koekje” wat simpelweg betekent dat hij iets lekkers krijgt! Als je een cue bijzonder houdt met een hoge beloning kun je dit in moeilijke situaties gebruiken als afleiding/extra motivatie!

Ik ben erg benieuwd welke cues voor jou belangrijk zijn en hoe dit er in de praktijk uitziet!

108 weergaven0 opmerkingen