top of page

Van wie krijg jij advies over je hond?

“Ik heb al 30 jaar honden”


Herkenbaar? Ik hoor dit zelf regelmatig!


Soms wordt dit gezegd door klanten die het moeilijk vinden om een gedragsdeskundige te laten komen. Het voelt als falen, want ze hebben al zoveel jaar ervaring. Maar ook zegt het voor hun iets over hun hond, want zo moeilijk/angstig/agressief/raar hebben ze er nog nooit een gehad.. Als ik doorvraag blijkt meestal dat die 30 jaar staat voor het hebben van 2 of 3 honden (de meesten worden tenslotte 10 tot 15 jaar oud). Je kunt je dan afvragen of 2 tot 3 honden echt zoveel ervaring is?


Deze zin wordt daarnaast ook vaak gebruikt om ongevraagd advies te geven. Ik hoor regelmatig tijdens trainingen: "Ja, moet dit wel zo? Mijn buurman zei iets anders en die heeft al 30 jaar ervaring met honden". En heel eerlijk: vaak zouden de gegeven adviezen niet misstaan in een documentaire over de middeleeuwen!😉


Die buurman die al 30 jaar honden heeft gehad? Vraag je af hoeveel honden dit dan geweest zijn, en zelfs al zouden dit er 30 zijn (wat erg onwaarschijnlijk is), dan is dit nog steeds een erg beperkt kader! Heeft deze buurman zich op laten leiden in gedrag, volgt hij bijscholing en blijft hij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op gedragsgebied? Ik denk het niet.. Het is waarschijnlijker dat deze “kenner” is blijven hangen in trainingsmethodes van 30 jaar geleden (denk slipketting, prikband, domineren, nekvel grijpen etc.) waar je meer kwaad dan goed mee doet. Dat zou dan ook precies de reden moeten zijn om niet te luisteren naar deze zelfbenoemde kenners!


Ik vergelijk beginnende gedragsproblemen weleens met een sluimerende vulkaan (je dacht toch niet dat het plaatje per ongeluk was😉), je ziet dat er iets niet helemaal oké is, maar je voelt nog niet echt de noodzaak om er iets aan te doen. Je kijkt nog even aan en wint advies in bij de buurman, Facebook etc.


Met deze goedbedoelde adviezen kunnen soms gevaarlijke situaties ontstaan. Door niet juist te handelen en je hond te forceren explodeert hij opeens en loopt de boel uit de hand. De hond krijgt dan vaak de schuld. In mijn ogen onterecht. Ik vind het de verantwoordelijkheid van de eigenaar om tijdig hulp te zoeken, herken die sluimerende vulkaan en onderneem actie!


Ga niet aanmodderen en proberen met tips van jan en alleman de boel te sussen. De kans dat je zo maanden of jaren aanmoddert en het probleem groter maakt is erg aanwezig. Niet alleen niet leuk voor jou, maar zeker ook voor jouw hond.


Wees een wijze baas en laat je helpen, door een professional!


Hulp nodig? Stuur me een mail: info@hondenhulpcentrale.nl

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page