top of page

Snorharen: waar zijn ze eigenlijk voor?

Bijgewerkt op: 17 jan. 2021

Iedereen kent ze: snorharen.

Maar heb jij ze wel eens echt goed bekeken, en weet jij wat het nut is van deze harde en stugge haren? Hoe zit dat met honden waarbij de kop geknipt/geschoren/geplukt worden? Doet het ze zeer als deze worden ingekort?

Het nut:

Snorharen geven je hond een extra mogelijkheid om informatie te verzamelen. Naast de snorharen heeft de hond ook nog andere tastharen op zijn kop zitten. Al deze bijzondere haren hebben als doel om signalen door te kunnen geven. Je kunt ze een beetje vergelijken met de tastsensoren die in onze vingers aanwezig zijn!


Wat doen snorharen precies?

Snorharen zijn een middel waarmee een hond zijn omgeving beter kan zien, vooral wanneer het buiten donker is of wanneer ze iets van dichtbij niet goed kunnen zien. Honden hebben goede ogen, maar deze werken niet goed wanneer iets vlak voor hun neus bevindt.

De snorharen kunnen bijvoorbeeld ook trillingen en luchtstromen opvangen, wat handig is bij het jagen of als ze ergens tussendoor willen lopen. De snorharen zijn daarbij ook heel gevoelig, zo vinden sommige honden (maar vooral katten) het niet fijn als hun snorharen bijvoorbeeld de rand van de water- of voerbak aanraken.


Snorharen als communicatiemiddel

Honden kunnen snorharen individueel bewegen, dit betekent dat de snorharen – net als de oren en staart – ook kunnen worden gebruikt om mee te communiceren. Aan de stand van de haren kan je zien wanneer een dier speels, bang of relaxed is. Vooral bij katten zie je dit, maar honden onderling kunnen dit ook bij elkaar waarnemen.


Afknippen / inkorten van de snorharen

Mocht jij nou een poedeleigenaar zijn waarbij je om de paar weken met het scheerapparaat over de snoet van je hond gaat: wees gerust!

In een snorhaar zelf zitten geen zenuwen. Je doet je hond dus geen zeer als je ze afscheert/knipt of plukt.


Wist je dat:

Een hond elke tasthaar individueel kan bewegen? Als een hond iets interessants of mogelijk gevaarlijks ruikt zal hij de tastharen die richting op zetten om meer informatie te verzamelen.


76 weergaven0 opmerkingen