Hoe bereid je je voor op de komst van een puppy?

Dit is een vraag die veel gesteld wordt door mensen die binnenkort een pup krijgen, en dat is maar goed ook! Want je voorbereiden op de komst van een pup is zoveel meer dan alleen maar een mandje en een nieuwe halsband kopen. Al hoort dit er natuurlijk ook bij 😉 (gelukkig maar, want het is o zo leuk!).

In dit artikel ga ik niet alleen in op de spullen die je in huis wilt halen, maar ook hoe je het huis voorbereidt, welke regels je wilt naleven, waar en hoe je wilt gaan trainen en nog veel meer!


Wat moet je in huis halen (SHOPTIJD!)
 • Halsbandje

 • Riem

 • Poepzakjes

 • Poepzakjeshouder

 • Mand

 • Bench (en eventueel een benchverkleiner)

 • Benchkleed (een oude handdoek is voor de eerste weken vaak ook voldoende)

 • Speeltjes (verschillende soorten)

 • Kauwmateriaal (verschillende materialen qua hardheid en structuur)

 • Puppyvoer

 • Snuggle puppy

 • Adaptil verdamper

 • Beloningssnoepjes

 • Beloningstasje/buideltje (ik gebruik zelf zo’n hip (NOT) buideltasje)
voordeel van zo'n buideltasje is dat je er meerdere soorten beloningen in kan doen (voor terugkomen krijgt mijn pup een lekkerdere beloning dan voor bijv. zitten als ze dat al kan). Daarnaast passen er ook mijn telefoon, clicker en huissleutels in. Als ik de buidel dus meegrijp op weg naar buiten zit ik altijd goed!


Ik denk dat de meeste dingen hierboven wel voor zich spreken maar een aantal onderwerpen zal ik even toelichten en hoe ik dat met mijn eigen pup doe.


Bench

Ik heb zowel boven als beneden een bench staan. De eerste nachten zijn erg heftig voor een pup (opeens alleen, weg van de warmte en gezelligheid van moeder en broers en zusjes). Ik geef er dus de voorkeur aan om ook een bench naast mijn bed te zetten, zodat ik mijn pup gerust kan stellen als ze zich zorgen maakt. Ik kocht mijn benches gewoon via Marktplaats (even sopje erdoor en klaar) omdat ik geen zin heb om elke avond met de bench naar boven te moeten sjouwen.


Als je niet wilt dat je pup op de slaapkamer slaapt dan adviseer ik je om de eerste nachten (soms zelfs weken) beneden bij je pup te slapen om hem zo snel mogelijk een veilig gevoel te geven in zijn nieuwe huis.


Snuggle puppy

Wat hierbij kan helpen is een snuggle puppy (knuffel met hartslag en warm kruikje), waar ze tegenaan kunnen kruipen. Je kunt hier ook een ouderwetse wekker, knuffel en kruik voor gebruiken. Vul de kruik nooit met kokend water! Warm water is voldoende.


Adaptil verdamper

Ook een Adaptil verdamper kan helpen om je pup zich sneller thuis te laten voelen. Deze verdamper geeft feromonen af (wij ruiken dit niet), die lijken op de feromonen die een moederhond in het nest aanmaakt. Ideaal dus om je pup zich snel geborgen en thuis te laten voelen!


Halsbandje

Voor de eerste weken is een halsbandje prima, je moet tenslotte vaak naar buiten voor de zindelijkheid! Uiteindelijk is een Y-tuig een stuk fijner voor je hond (er staat dan geen druk op de gevoelige en kwetsbare nek), dus hoe sneller je dit aanleert hoe beter. Zorg wel voor een tuigje dat goed past!


Tip:

de eerste weken zijn de meeste pups vaak erg onder de indruk van de buitenwereld en lopen ze vaak nog niet zo goed mee. Trek je pup nooit aan zijn nek mee! Til de pup op en zet hem een stukje verder neer waar je wilt dat hij zijn behoefte doet. Is hij onder de indruk van voorbijrazend verkeer? Neem hem dan even op de arm en kijk er samen naar. Helemaal leuk als hij een snoepje krijgt voor het kijken, dat maakt het verkeer gelijk een stukje leuker!


Dingen die het jou makkelijker gaan maken:

Naast deze praktische zaken die je voor je pup in huis haalt zou ik iedereen ook de volgende dingen willen aanraden:

· Joggingbroek (geloof me, als je om 06.00 uur buiten staat maakt het echt niet uit hoe je eruit ziet en wil je vooral zo comfortabel mogelijk zijn😉)

· Warme jas (afhankelijk van het seizoen natuurlijk), hoe langer hoe beter (dat is die joggingbroek/pyjama tenminste een beetje bedekt)

· Schoenen die je makkelijk aantrekt (geloof me, jouw pup wacht echt niet met zijn behoefte doen als je je veters zit te strikken, zeker de eerste plas vroeg in de ochtend moet er met grote haast uit!)


Zorg dat deze dingen klaar liggen en dat er standaard snoepjes in je jas/aan de lijn hangen. Die plas buiten moet zoveel mogelijk beloond worden om ervoor te zorgen dat je die zindelijkheid zo snel mogelijk op orde hebt!


Je huis puppy proof maken

Onmisbaar tijdens de voorbereiding is het puppy proof maken van je huis/tuin/andere ruimtes waar je hond komt.


In huis:
 • Werk draden weg (gelijk een mooie reden om die draden die al 4 jaar los hangen eens netjes weg te werken😉)

 • Haal planten op bijthoogte weg (de meeste kamerplanten zijn namelijk giftig). Zo voorkom je dat je met spoed naar de dierenarts moet, maar ook dat je steeds zit te corrigeren.. Voorkomen is in dit geval echt beter. Hoe meer jij namelijk ergens aandacht aan besteed (ook al is dit in de vorm van een correctie), hoe interessanter het voor een pup wordt. Simple as that. Dus gewoon even wegzetten😊

 • Zorg dat je een afgesloten afvalbak hebt die de pup niet zomaar omver krijgt.

 • Heb je kinderen? Koop een speelgoedkist om al het rondslingerende speelgoed in op te bergen. Anders heb je 100% kans dat de pup opeens met die barbie voorbij rent, met jouw kind erachter aan. Bestaat er een leuker spelletje voor je hond? Ik denk het niet!

 • Kijk verder goed wat er op ooghoogte van je pup zit, want deze dingen gaat je pup ontdekken (meestal met zijn bek). Heb je een salontafel met prullaria erop? Schuif dit meer naar het midden zodat je pup er niet bij kan of haal het gewoon even weg.

De tuin:

Veel pups ontdekken met een paar weken al dat het geweldig is om te graven. Vaak vinden de nieuwe baasjes dat een stuk minder geweldig. Zorg dus voor succes en bedenk van tevoren een plek in de tuin waar je pup wel mag graven. Elke keer als hij het op een andere plek doet verplaats je hem naar de plek waar het wel mag en beloon je het als hij daar graaft. Je hond “afleren” om te graven is iets waar ik niet achter sta, omdat graven bij je hond hoort. Het is net als dat je een kind zou verbieden om te rennen. Grote kans dat het je niet lukt, maar ook dat er veel frustratie (aan beide kanten) ontstaat. Wees dus een beetje lief voor je hond, en realiseer je wat je in huis hebt gehaald. De meeste honden graven, geef dus die ruimte en maak er samen een feestje van! Lach erom als je die blije kop onder de modder ziet, dat is toch genieten? Voor mij in ieder geval wel!


Een andere tip om graven te voorkomen op plekken die jij niet wilt is het simpelweg afzetten met een hekje, stenen op de aarde te leggen etc. Zo voorkom je dat jij moet reageren omdat hij de bollen opgraaft en kun je hem belonen voor het graven op die plek achter de schuur waar het wel mag. Als je voorkomt dat je pup ongewenst gedrag aanleert, hoef je ook geen energie te steken in het “afleren” van gedrag.


Sidenote: afleren van gedrag is eigenlijk niet de juiste term, maar ik gebruik het omdat het door de meeste eigenaren veel gebruikt wordt. In de moderne hondentraining spreken we hier niet meer van. We gaan ander gewenst gedrag aanleren en belonen i.p.v. gedrag afleren. Ook hiervoor geldt, als je hond nooit ongewenst gedrag heeft ontwikkeld omdat je het simpelweg voorkomen hebt zal je geen energie hoeven te steken in het ontwikkelen van nieuw gewenst gedrag.


Zorg dat je tuin een veilige en volledig afgezette omgeving is. Je pup zal de eerste weken nog bij je in de buurt blijven maar hoe ouder ze worden hoe zelfstandiger en dan kunnen ze opeens een paar tuin verderop zitten of nog verder aan de wandel gaan als ze bijv. een poes zien wegschieten.


Andere voorbereidingen:

Dingen waar je misschien niet direct aan denkt als je een pup in huis neemt zijn de regels die je wilt naleven als je pup eris. Hieronder wat onderwerpen waar ik zelf regels rond opgesteld heb zodat iedereen weet hoe ze op de pup moeten reageren. Groot voordeel hiervan is dat je kan voorkomen dat je pup op leert te springen, je bijten in de kiem smoort etc.


Bijten

Alle pups bijten. Dat is normaal en hoort bij een pup. In de praktijk zie ik echter heel veel mensen die de pup (hardhandig) corrigeren als dit gebeurd en dat de pup steeds feller wordt. Ook het ruilen met een speeltje als de pup in je kuiten hangt is vaak ook niet de oplossing. Wat dan wel?


In elke situatie dat je pup zijn tanden in jou of bezoek zet wordt het contact direct verbroken. Dus zit je op de grond te spelen en wordt je pup te opgewonden en bijt hij in je handen? Stop dan direct met spelen en sta op. Het spelkwartier is over als er gebeten wordt. Als je dit consequent toepast zal je pup leren dat als hij zijn tanden gebruikt je het contact verbreekt. Hierdoor zal hij steeds minder bijten want voor elke pup is contact met de eigenaar het meest waardevolle wat er is. Afleiden met een speeltje leidt vaak na verloop van tijd tot meer bijten omdat de pup leert: als ik bijt kom je met mij spelen.


Je moet er wel altijd voor zorgen dat de pup voldoende kauwmateriaal heeft liggen. Zorg dat er verschillende dingen zijn qua hardheid en textuur, omdat je pup hier een voorkeur in kan hebben. Vanaf 3 maanden gaan ze wisselen en neemt het bijten weer meer toe. Je kunt dan naast het gewone kauwmateriaal een bevroren washandje aanbieden om verlichting te bieden.


Bezoek begroeten

Hoe wil je dat je hond als hij groot is bezoek begroet? Opspringen, blaffen, druk zijn etc.

Waarschijnlijk niet! Jong geleerd is oud gedaan, dus zorg dat je je pup vanaf dag 1 laat zien hoe hij zich moet gedragen. Als er bezoek komt blijf dan even bij hem zitten tot hij rustig is in de bench bijv. Of hou hem even aan de lijn en vraag bezoek alleen te aaien en begroeten als hij rustigis. Als je hier direct mee begint voorkom je dat je later veel tijd moet steken in het op een fijne manier begroeten van bezoek.


Op de bank

Mag je pup op de bank? Nu nog gezellig, maar vind je dit straks ook als hij groot is? Maak nu een keuze en zorg dat iedereen uit het gezin zich daaraan houdt. Het is niet eerlijk naar de hond dat het soms wel en soms niet mag, dat is verwarrend. Mag het wel? Top, gezellig! Misschien wil je wel een bepaalde plek aanwijzen op de bank door middel van een kleedje? Start hier dan gelijk mee!

Mag het niet? Ook prima, zorg dan dat jij zelf op de grond gaat zitten om even te knuffelen en spelen zodat je pup niet hoeft te springen om bij je te komen.


Etenstijd

Waar wil je dat de pup is tijdens etenstijd? Veel pups springen op en willen bij dat lekker ruikende eten komen. Je kunt de bench gebruiken (met wat lekkers voor de pup) als je zelf aan het eten bent. Je kunt de pup ook los laten lopen en hem simpelweg negeren als hij aandacht komt vragen. Wat je ook wilt, maak een beslissing en zorg dat je dit altijd consequent uitvoert!


Opvoeding en training

Daarnaast is het goed om te bedenken hoe je je pup op wilt voeden. Lees hierover op internet (google eens op positive reinforcement) en laat je niet gek maken door wat de buurman zegt. Ga daarnaast op zoek naar een fijne hondenschool of trainer zodat je gelijk goed kan beginnen! Veel scholen zitten door drukte vol, dus zorg dat je je op tijd aanmeldt!


Wil je graag met mij aan de slag? Dat kan natuurlijk ook!

Op dit moment bied ik 1-op-1 puppycoaching aan waarmee je gelijk kunt beginnen als je de pup in huis hebt en waarin je zoveel meer leert dan alleen de basiscommando’s. De focus ligt op het krijgen van een fijne huishond en wordt aangepast aan jullie situatie en wensen. Vanaf volgend jaar wil ik ook iets in een digitale vorm gaan aanbieden (voor de mensen die in een andere regio wonen), maar wel met een stukje digitale begeleiding. Er zijn namelijk altijd zoveel vragen als je een pupje hebt! Dus die beantwoord krijgen door een professional is natuurlijk heel fijn.


Krijg je in 2022 een pup en heb je interesse in de 1-op-1 of digitale puppycursus? Stuur dan een berichtje naar: info@hondenhulpcentrale.nl


Veel plezier met je puppenkind! Ik wens jullie een hele mooie toekomst samen!

Meer tips en tricks voor de opvoeding van jouw pup?

Wil je de avonturen van mijn pup Yumiko volgen en nog meer tips en tricks krijgen omtrent de opvoeding van jouw pup? Volg me dan op instagram! Daar deel ik dagelijks tips en tricks die jou gaan helpen nog beter voor je pup en hond te zorgen!17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven