top of page

Hoe bereid je je voor op de komst van een puppy?

Dit is een vraag die veel gesteld wordt door mensen die binnenkort een pup krijgen, en dat is maar goed ook! Want je voorbereiden op de komst van een pup is zoveel meer dan alleen maar een mandje en een nieuwe halsband kopen. Al hoort dit er natuurlijk ook bij 😉 (gelukkig maar, want het is o zo leuk!).

In dit artikel ga ik niet alleen in op de spullen die je in huis wilt halen, maar ook hoe je het huis voorbereidt, welke regels je wilt naleven, waar en hoe je wilt gaan trainen en nog veel meer!


Wat moet je in huis halen (SHOPTIJD!)
 • Halsbandje

 • Riem

 • Poepzakjes

 • Poepzakjeshouder

 • Mand

 • Bench (en eventueel een benchverkleiner)

 • Benchkleed (een oude handdoek is voor de eerste weken vaak ook voldoende)

 • Speeltjes (verschillende soorten)

 • Kauwmateriaal (verschillende materialen qua hardheid en structuur)

 • Puppyvoer

 • Snuggle puppy

 • Adaptil verdamper

 • Beloningssnoepjes

 • Beloningstasje/buideltje (ik gebruik zelf zo’n hip (NOT) buideltasje)
voordeel van zo'n buideltasje is dat je er meerdere soorten beloningen in kan doen (voor terugkomen krijgt mijn pup een lekkerdere beloning dan voor bijv. zitten als ze dat al kan). Daarnaast passen er ook mijn telefoon, clicker en huissleutels in. Als ik de buidel dus meegrijp op weg naar buiten zit ik altijd goed!


Ik denk dat de meeste dingen hierboven wel voor zich spreken maar een aantal onderwerpen zal ik even toelichten en hoe ik dat met mijn eigen pup doe.


Bench

Ik heb zowel boven als beneden een bench staan. De eerste nachten zijn erg heftig voor een pup (opeens alleen, weg van de warmte en gezelligheid van moeder en broers en zusjes). Ik geef er dus de voorkeur aan om ook een bench naast mijn bed te zetten, zodat ik mijn pup gerust kan stellen als ze zich zorgen maakt. Ik kocht mijn benches gewoon via Marktplaats (even sopje erdoor en klaar) omdat ik geen zin heb om elke avond met de bench naar boven te moeten sjouwen.


Als je niet wilt dat je pup op de slaapkamer slaapt dan adviseer ik je om de eerste nachten (soms zelfs weken) beneden bij je pup te slapen om hem zo snel mogelijk een veilig gevoel te geven in zijn nieuwe huis.


Snuggle puppy

Wat hierbij kan helpen is een snuggle puppy (knuffel met hartslag en warm kruikje), waar ze tegenaan kunnen kruipen. Je kunt hier ook een ouderwetse wekker, knuffel en kruik voor gebruiken. Vul de kruik nooit met kokend water! Warm water is voldoende.


Adaptil verdamper

Ook een Adaptil verdamper kan helpen om je pup zich sneller thuis te laten voelen. Deze verdamper geeft feromonen af (wij ruiken dit niet), die lijken op de feromonen die een moederhond in het nest aanmaakt. Ideaal dus om je pup zich snel geborgen en thuis te laten voelen!


Halsbandje

Voor de eerste weken is een halsbandje prima, je moet tenslotte vaak naar buiten voor de zindelijkheid! Uiteindelijk is een Y-tuig een stuk fijner voor je hond (er staat dan geen druk op de gevoelige en kwetsbare nek), dus hoe sneller je dit aanleert hoe beter. Zorg wel voor een tuigje dat goed past!


Tip:

de eerste weken zijn de meeste pups vaak erg onder de indruk van de buitenwereld en lopen ze vaak nog niet zo goed mee. Trek je pup nooit aan zijn nek mee! Til de pup op en zet hem een stukje verder neer waar je wilt dat hij zijn behoefte doet. Is hij onder de indruk van voorbijrazend verkeer? Neem hem dan even op de arm en kijk er samen naar. Helemaal leuk als hij een snoepje krijgt voor het kijken, dat maakt het verkeer gelijk een stukje leuker!


Dingen die het jou makkelijker gaan maken:

Naast deze praktische zaken die je voor je pup in huis haalt zou ik iedereen ook de volgende dingen willen aanraden:

· Joggingbroek (geloof me, als je om 06.00 uur buiten staat maakt het echt niet uit hoe je eruit ziet en wil je vooral zo comfortabel mogelijk zijn😉)

· Warme jas (afhankelijk van het seizoen natuurlijk), hoe langer hoe beter (dat is die joggingbroek/pyjama tenminste een beetje bedekt)

· Schoenen die je makkelijk aantrekt (geloof me, jouw pup wacht echt niet met zijn behoefte doen als je je veters zit te strikken, zeker de eerste plas vroeg in de ochtend moet er met grote haast uit!)