top of page

Leer je hond op een leuke manier bij je te komen!

Hoe leer je je hond om naar je toe te komen als je dit vraagt? Jong geleerd is oud gedaan, maar ook als je een oudere hond hebt is dit zeker nog mogelijk! Als je een oudere hond hebt die niet (altijd) luistert als roept en je wilt hier graag iets aan doen dan raad ik je aan een andere cue te kiezen en deze opnieuw volgens het stappenplan aan te leren.Hieronder een stappenplan:

 1. Kies welke cue je gaat gebruiken (in het filmpje hoor je mij “kom maar” gebruiken)

 2. Zorg dat iedereen die de hond roept deze cue gebruikt om het je hond zo snel en betrouwbaar mogelijk te leren.

 3. Maak er altijd een feestje van als je hond komt (hoge stem, belonen, kort spel etc.)

 4. Roep nooit boos, zorg dat het aantrekkelijk is om naar je toe te komen (hoge en enthousiaste stem doet wonderen, probeer het maar eens😉)

 5. BELOON ALTIJD!

 6. Zorg voor een speciale en waardevolle beloning. Zeker voor oudere honden is soms extra motivatie nodig, dus pak die kaas, worst, of dat speciale balletje erbij. Deze beloning krijg je hond nu alleen nog voor het hierkomen, zodat hij extra zijn best zal doen!

 7. Straf je hond nooit als hij is gekomen en je het te lang vond duren. Dit zal hem de volgende keer alleen maar meer laten twijfelen of hij wel bij je moet komen, want vorige keer kreeg hij tenslotte op zijn donder!

 8. Denk aan je timing! Is je hond aan het snuffelen of met een andere hond bezig? Roep dan NOOIT gedurende de aanleerfase. Pas als je hond 100% komt in makkelijke situaties zonder afleiding kun je dit steeds een beetje moeilijker gaan maken (bijv. als hij aan het snuffelen is of hij in de verte een hond ziet).

 9. Heb ik al gezegd dat je altijd moet belonen?;-) Doen dus!

 10. Roep je hond tijdens de wandeling regelmatig even bij je en geef hem 9 van de 10 keer zijn vrijheid weer terug. Zo leert hij dat het hem wat oplevert om zich bij je te melden i.p.v. dat jouw roepen de voorspeller is van het aanlijnen. Dus: je hond loopt los, jij roept hem, hij komt, je beloont uitgebreid en geeft hem weer vrij.

 11. Wissel de plekken waarop je je hond aanlijnt af, zodat het niet voorspelbaar wordt.

 12. Grijp nooit naar je hond. Blijft jouw hond op zo’n 2 meter staan als je roept? Grote kans dat je hem een keer gepakt hebt om hem aan te lijnen. Ik zal hier later nog wat tips voor delen!

 13. Neem de tijd voor het aanleren van deze cue en ga niet te snel. Merk je dat je hond steeds minder goed komt? Kijk dan waar dit aan ligt (pak ook mijn vorige post er even bij over de 2 redenen waarom honden niet luisteren) en ga hiermee aan de slag!


Succes!


Liefs

Sandra

Hondengedragsdeskundige en dogmom van Timber en Yumiko

18 weergaven0 opmerkingen