top of page

Hoe honden leren - deel 1

Bijgewerkt op: 17 jan. 2021

Soms doet je hond iets en vraag jij je af: waarom doet hij dat nou? In deze blog leg ik aan de hand van een leuk filmpje van @blackpoodlezinzi uit hoe bepaald gedrag tot stand komt!

Heb jij een leuk filmpje en wil je graag weten waarom je hond dit doet? Deel het met ons of tag ons! @hondenhulpcentrale


Wat zien we op het filmpje?

Op dit filmpje zie je Zinzi, een zwarte koningspoedel die samen met haar baasje Natasja van der Meer lekker aan de wandel is. Zinzi neemt haar bal mee naar een natuurlijke verhoging en laat hem er vanaf rollen. Ze herhaalt dit een paar keer en lijkt dus het begrip zwaartekracht te begrijpen. Hoe kan dat?


Hoe leert een hond dit?

In de meeste gevallen komt zulk "inzicht" bij toeval tot stand. De hond doet iets en zijn gedrag heeft een bepaald gevolg. In dit geval: de bal wordt neergelegd en het gevolg is dat hij naar beneden rolt. Omdat dit alleen gebeurd als de bal op een helling wordt neergelegd (op een rechte stoep gebeurd er tenslotte niets) is Zinzi op een gegeven moment gaan leren wat er gebeurt in die specifieke situatie. Ze heeft dit ongetwijfeld ook op andere stukken geprobeerd, maar omdat dit geen succes had (de bal rolde niet weg, en ze kon er dus niet achteraan) heeft ze op een gegeven moment geleerd welk soort plekken wél succes geven.


Elke hond is een oppurtunist!

Het is goed om altijd in je achterhoofd te houden dat een hond een opportunist is! Dit betekent dat je hond keuzes zal maken die hem iets opleveren. Denk bijvoorbeeld aan het terugroepen van je hond. Je hond zal de afweging maken: ik ben nu vrij, ik kan spelen met hondenvriendjes en als ik terugkom wordt ik aangelijnd (weg vrijheid) en kan ik niet meer spelen. Het is daarom belangrijk dat je gedrag dat voor jou belangrijk is (in dit geval het terugkomen) altijd beloont! Als je hond tenslotte weet dat hij altijd iets superlekkers krijgt (of iets anders dat voor hem een beloning is) zal hij eerder geneigd zijn terug te komen, dan als hij niets krijgt en gelijk aangelijnd wordt (en zijn keuze om te komen dus eigenlijk alleen negatieve gevolgen heeft).


NB: werkhonden daargelaten die een extreme drive hebben om te werken (=taken uitvoeren) waarbij het uitvoeren van een taak de beloning an sich is. En er zijn natuurlijk ook genoeg "gewone" huishonden die terugkomen op commando zonder beloning, maar kijk tijdens je wandeling vandaag maar eens goed hoeveel honden niet (direct) terugkomen, dat zijn er heel veel!


Honden belonen zichzelf

In bovenstaand voorbeeld van het terugkomen hebben we het over beloning door de eigenaar om bepaald gedrag te stimuleren. Maar hoe komt het gedrag uit het filmpje dan tot stand? Dit komt doordat de hond zichzelf kan belonen!


Het geeft Zinzi een fijn gevoel om achter de bal aan te rennen en deze te pakken. Dit is dus haar beloning. Ze heeft ontdekt wel gedrag leidt tot het wegrollen van de bal (het neerleggen op een helling) waardoor ze zichzelf kan belonen (achter de bal aan rennen en deze pakken) waardoor ze dit gedrag bekrachtigt en versterkt.


Wil je gedrag van je hond veranderen?

Kijk, als je bepaald gedrag wilt stimuleren, altijd naar de beloning (vanuit de hond gezien). Voorbeeld: als jouw hond zichzelf al beloont door achter fietsers aan te rennen (najagen geeft namelijk een onwijze kick!) dan begrijp je dat jij daar met je stukje gedroogde kip niet tegenop kunt.


Ga voor succes!

Ga tijdens training altijd voor succes. Dit betekent dat je zoveel mogelijk voorkomt dat je hond "fouten" kan maken, zodat je gewenst gedrag kan belonen! Zo leert je hond en hoef je niet te corrigeren (waar een hond weinig van leert en wat voor jullie beiden tot frustratie leidt).


Ook een blog over jouw hond?

Heeft jouw hond ook eigenaardigheden die je graag toegelicht zou hebben? Laat het ons weten en tag ons of stuur ons een foto/filmpje van het gedrag! Wie weet gaat het volgende blog wel over jouw hond!


47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page