top of page

Help! Mijn hond is eigenwijs, dominant, en koppig!

Wow, wacht even! Je hond is wát allemaal? Honden worden regelmatig bestempeld als koppig, eigenwijs en dominant. Maar waarom is dat eigenlijk?


Wij als mensen zoeken de oorzaak van problemen vaak buiten onszelf. Het is tenslotte makkelijker om te zeggen dat je hond eigenwijs is dan toe te geven dat je al een tijdje gestopt met bent trainen of je hetgeen je vraagt (en je hond eigenwijs niet doet) eigenlijk nooit goed aangeleerd hebt. Je hond weet dan simpelweg niet wat je van hem vraagt en kiest daarom voor ander gedrag.


Het toedichten van menselijke emoties aan dieren wordt antropomorfisme genoemd en komt steeds vaker voor. Zeker op social media worden deze vergelijkingen vaak gemaakt, waardoor dit beeld versterkt wordt. Hebben honden dan geen emoties? Zeer zeker wel! Maar in het geval van termen als eigenwijs/koppig en dominant speelt er eigenlijk altijd iets anders!


Elke hond is een opportunist! Dit betekent dat de hond iets zal doen omdat het hem iets oplevert. Een goed voorbeeld hiervan is de hond die losloopt en terug geroepen wordt om aangelijnd te worden. Die hond zal op het moment van roepen een afweging maken: wat levert het me op om te komen en wat levert het me op als ik niet kom?


Als er niet uitgebreid getraind is met deze hond en hij niet consequent beloond is voor het komen dan is de kans aanwezig dat hij zijn “vrijheid” meer waard vindt dan het “luisteren”. Dat laatste levert hem namelijk niets op. Is deze hond dan koppig en eigenwijs? Ik zou zeggen van niet. Ik vind dit eigenlijk best slim😉


Of dit gewenst is, is natuurlijk een andere vraag! Dat is het vaak niet, maar dan is het toch echt aan de eigenaar om te kijken hoe hij zelf aanpassingen kan doen om de keuze van de hond de andere kant op te laten gaan. Neem lekkere stukjes worst mee met trainen en roep je hond op korte afstand terug om hem vaak te kunnen belonen. Roep niet als je eigenlijk toch al weet dat hij niet zal luisteren (als er een andere hond aankomt bijv.). En blijf lekker oefenen. Soms kan het helpen om een nieuw terugkom woord te kiezen. Word in ieder geval nooit boos als je hond (uiteindelijk) komt.


Hij moet gewoon luisteren is een reactie die ik dan weleens krijg. Maar dit is echt een beetje achterhaald jongens! Waarom zou je hond gewoon moeten doen wat jij vraagt zonder dat daar iets tegenover staat? Ik vind dat niet zo vriendelijk en het werkt vaak ook niet. Wat je wel krijgt is een mindere band met je hond omdat je hoogstwaarschijnlijk boos en geïrriteerd gaat doen naar je hond omdat hij niet doet wat jij zegt. Zonde toch?


Dus is jouw hond weleens “koppig, eigenwijs of dominant?” dan hoop ik dat je na het lezen van dit stukje eens goed kijkt waarom je hond het gedrag laat zien wat jij niet prettig vindt! Heb je het misschien nooit goed aangeleerd? Heb je het gewenste gedrag als een tijdje (of soms zelfs nooit) beloond? Is de keuze die je hond moet maken te moeilijk op dat moment? (vrijheid en vrienden of aan de lijn naar huis). Zorg dan dat je die keuze makkelijker gaat maken door iets superleuks of lekkers aan te bieden!


Kijk eens naar wat JIJ kunt doen om het gedrag te verbeteren in plaats de schuld alleen bij je hond neer te leggen. Als je verandering wilt zul je zelf een verandering moeten doorvoeren!


Zou je hier graag samen naar kijken? Dan kan natuurlijk! Stuur een mailtje naar info@hondenhulpcentrale.nl dan plannen we iets in!


Sandra,

Hondengedragsdeskundige

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven