top of page

Een puppy in coronatijd - waar op letten bij de aanschaf?

Bijgewerkt op: 17 jan. 2021

Veel mensen zijn op zoek naar een pup, maar er komen steeds meer foute "fokkers" bij.

In deze blog leggen we uit waar je op moet letten als je bij een pup gaat kijken!

Toename verkochte pups

In de praktijk zien we een flinke toename van het aantal puppycursusklanten. Leuk voor ons natuurlijk, maar het ging ons ook steeds meer opvallen dat er met regelmaat iets mis is met de pups (lang niet allemaal! Maar wel echt een verschil met voor Corona).


Problemen: gedrag

Sommige pups worden te jong weggehaald bij de moeder (scheelt tenslotte kosten voor voer, ontworming en inentingen voor de "fokker"), terwijl gezegd wordt dat ze ouder zijn dan ze zijn. In de praktijk zien we honden die 4 maanden oud zouden moeten zijn, maar flink achter blijven in de lichamelijke (en geestelijke ontwikkeling). Ook zien we veel pups met extreme angst, en een aanleg voor agressie. Veel mensen zien dit niet als probleem, tot de hond in de puberteit komt en zijn gedrag toch echt een probleem wordt. Als deze aanleg erfelijk bepaald is, kunnen we met therapie wel resultaten boeken, maar is het ook een stukje acceptatie en een stukje managen. Sommige mensen zitten hier niet op te wachten en besluiten de hond weg te doen.


Problemen: fysiek

Ook komt het veel voor dat deze pups met vrachtwagens vol (geen grap) uit het Oostblok worden gehaald. Deze pups zijn vaak ongezond, hebben wormen of andere parasieten en zijn erfelijk belast (te kleine neusgaten, hartruis, cherry eyes etc.) Dit leidt voor de nieuwe eigenaren tot hoge dierenartskosten en soms zelfs tot intens verdriet als het besluit moet worden genomen dat de pup ingeslapen moet worden. Wij willen jou en je nieuwe pup heel graag dit leed besparen,

Belangrijk! Laat je niet verleiden door zielige verhalen of schattige puppyogen.

Pups redden

Veel mensen zijn gelijk verkocht als ze bij een pup gaan kijken en ze denken niet meer rationeel na. Heel begrijpelijk! Wij smelten ook weg bij die grote glanzende ogen, maar verstandig is het niet. Door pups te "redden" hou je deze nare handel in stand. Liever langer op de wachtlijst bij een goede fokker dan een pup halen bij een broodfokker en meewerken (en betalen) aan dit dierenleed.


Hoe weet je of je geen doorgefokte of zieke hond aanschaft?


1. Informeer je grondig en gedegen

Hier ben je al mee bezig, want je leest deze blog! Ook de website van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) is een goede, onafhankelijke informatiebron. Een adviesgesprek met een specialist (wijzelf bijvoorbeeld) kan je ook helpen de juiste keuze te maken. Wij kijken graag mee als je op zoek bent naar een gezonde pup!


2. De moederhond

Als je een nest pups gaat bezoeken, zorg dan dat je altijd de moederhond te zien krijgt. Laat je niet afschepen met het verhaal dat die net uitgelaten wordt, net vandaag naar de trimsalon is of vorige week is overleden. Bij een goede fokker is de moederhond altijd aanwezig en mag je die zien. Let op dat het ook écht de moederhond is. Goed opletten of de teef gevulde melkklieren heeft en zoogt.


3. Hoe gedraagt de pup zich?

Observeer goed de interactie tussen de pups en jou. Gedragen de pups zich sociaal en willen ze spelen? Of zijn ze angstig en agressief, omdat ze contact met mensen nauwelijks gewend zijn?


4. Andere factoren rond het nest

Let goed op waar de honden verblijven, lopen hier nog meer honden rond? Heeft de fokker veel verschillende rassen rondlopen (vaak ook geen goed teken!)? Zitten de pups in een ren in de woonkamer of juist ergens in een schuur? Zijn de pups schoon en stinken ze niet? Zijn de oogjes helder, glans de vacht, kun je ze optillen etc.? Let ook goed op hoe de moederhond zich gedraagd en eruit ziet. Als zij agressief is of juist angstig is het ook verstandiger afstand te nemen en van de koop af te zien. Angst en agressie kunnen worden overgedragen op de pups. Goede fokkers kijken niet alleen naar het uiterlijk, maar ook naar het karakter van de hond en zullen niet met angstige of agressieve honden fokken.


5. Gezondheidstesten

verdiep je in het ras dat je wilt aanschaffen. Vraag bij de rasvereniging na welke testen er moeten worden afgenomen bij de ouderhonden en informeer bij de fokker of de ouderdieren getest zijn. Een goede fokker zal dit gedaan hebben en vindt het geen probleem deze resultaten met jou te delen! Wordt hier vaag of moeilijk over gedaan? Wegwezen!

Tip! Op facebook vind je van vrijwel ieder ras wel een groep. Hier zitten eigenaren en rasliefhebbers in. Sluit je aan bij zo'n groep en vraag eens na of er mensen bekend zijn met de fokker die jij op het oog hebt. Uit de reacties kun je vaak wel opmaken of het in orde is of je deze fokker beter kunt overslaan.

6. Bij twijfel niet doen

Als je twijfelt doe het dan niet! Laat je niet onder druk zetten door de fokker. Een keuze voor een pup is een keuze voor jaren. Maak dus een weloverwogen en doordachte keuze. Dat geeft de grootste kans op een trouwe vriend die jarenlang in goede gezondheid en welzijn bij je zal zijn.Interessant? Like deze blog en deel hem!Het AD publiceerde vandaag een artikel over het grote aantal ongezonde pups als gevolg van de coronacrisis, interessant om te lezen:

https://www.ad.nl/binnenland/veel-coronapuppy-s-blijken-doodziek-onze-senna-staat-nu-in-een-urntje-in-de-woonkamer~a5403864/?utm_source=email&utm_medium=sendafriend&utm_campaign=socialsharing_web