top of page

De 2 redenen waarom jouw hond niet luistert

Huh? Zijn er maar 2 redenen waarom mijn hond niet luistert? Daar geloof ik niets van!

Toch is het zo!😉 Uiteindelijk komt het op deze 2 "simpele" redenen neer:


1. Je hond snapt niet wat je van hem vraagt

(de cue is niet voldoende geoefend en beloond)


2. Je hond is niet genoeg gemotiveerd om te doen wat je van hem vraagt

(in de ogen van de hond levert het niet uitvoeren van de cue hem meer op)


Nu je dit weet kun je eens kritisch gaan kijken naar de momenten waarop jouw hond niet luistert. Want het is dus iets wat simpelweg niet voldoende geoefend is met je hond, of de beloning die je aanbiedt (als je er al een geeft) heeft onvoldoende waarde voor je hond. Het is natuurlijk aan jou of je hier wat aan wilt doen of dat je het accepteert zoals het is!


Loslopende hond die niet terugkomt

Denk bijvoorbeeld eens aan een hond die losloopt en niet altijd komt als je roept. Dit kan dus 2 redenen hebben (of ze spelen allebei een rol!). Voor veel honden is vrijheid (los van de lijn) heel waardevol. Als je dan niet voldoende traint en beloont (met iets superlekkers en 9 van de 10x geef je je hond weer zijn vrijheid terug) dan zal je hond weinig gemotiveerd zijn om bij je terug te komen. Hij krijgt namelijk niets lekkers meer en je lijnt hem altijd direct aan (weg vrijheid).


Bekijk het vanuit de hond

Bekijk het dus altijd vanuit je hond: waarom doet hij dit en hoe kan ikzelf de situatie veranderen zodat hij wel geneigd is om te komen. Ga eens na wat voor jouw hond echt een top beloning is (balletje, kaas, tak, etc.) en zorg dat je dit bij je hebt als je hem roept. Vergeten mee te nemen? Niet roepen dus (en wellicht die wandeling dus ook niet los als hij niet goed komt) Ga voor succes en maak het jezelf en je hond zo makkelijk mogelijk! Oefen elke wandeling met terugkomen en geef hem regelmatig zijn vrijheid terug. Zo wordt het terugroepen geen voorspeller van het aanlijnen.


Eten stelen van het aanrecht

Denk ook eens aan de hond die opspringt tegen het aanrecht en daar jou vers gesmeerde boterham vanaf pakt. Voor de hond is dit natuurlijk een waardevolle beloning voor zijn gedrag en de kans is groot dat hij het volgende keer weer zal doen. Daarnaast komen we met het aanleren van het niet opspringen tegen het aanrecht vaak niet verder dan: NEE NIET DOEN! Waardoor we de hond dus niet leren wat hij wél moet doen en er zit al helemaal geen beloning in deze constructie.


Je hond (lichamelijk) straffen als hij niet luistert

Natuurlijk je heb je mensen die hun hond flink te grazen nemen als hij dit doet, maar zoals ik al vaker heb geschreven is dit 1. Heel slecht voor de band met je hond. De hond doet in zijn ogen namelijk niets verkeerd (en kom nou niet met: hij weet het dondersgoed, hij kijkt schuldig. Want dit zijn kalmerende signalen naar jou toe en niet omdat je hond snapt dat die boterham niet mag. Hij weet dat jij boos wordt maar snapt echt niet waarom, hij probeert je gewoon te kalmeren door weg te kijken, oogwit te laten zien etc.)


En 2. De kans is heel groot dat hij het volgende keer alleen doet als jij uit de buurt bent omdat hij jou koppelt aan de boterham en de straf die je hem gaf. Eindstand: hond heeft niets geleerd en is alleen maar bang voor jou geworden. Lijkt me niet echt een lekkere uitkomst.


Eigenwijze of koppige hond?

Een vaak gehoord argument van het niet luisteren van een hond is dat deze koppig of eigenwijs zou zijn. Maar is dit wel zo? Want zijn de dingen die je vraagt aan je koppige hond wel goed aangeleerd en wat levert het uitvoeren van het gedrag hem nog op? Kijk daar maar eens naar en je zult zien dat een van bovenstaande redenen de oorzaak is van het niet luisteren. Als je hond niet luistert omdat het hem niks oplevert is dit dan eigenwijs of slim? Ik neig naar het laatste😉


Pups en jonge honden die niet luisteren

Dan nog even over pups en jonge honden. Vaak starten we heel enthousiast met het aanleren van cue’s (bijvoorbeeld de zit). Dit pakken de meeste honden snel op en ze zitten vaak binnen een paar sessies. Wat daarna vaak gebeurd is dat het steeds minder beloond wordt (de hond kan het nu tenslotte) en dat mensen het steeds vaker “gratis” (dus zonder beloning) willen zien. Als de jonge hond het dan niet direct doet wordt de cue op steeds bozere wijze herhaalt, of er wordt op de bips van de hond geduwd. Maar in deze gevallen is het vaak dat je het niet voldoende hebt aangeleerd en beloont. Help je hond dan door een brokje aan zijn neus te houden en hem in de zit te helpen door het brokje omhoog te bewegen. Een cue herhalen (op boze toon) is echt een beetje old skool en doet weinig voor de band die je met je hond hebt. Want je pup snapt het gewoon niet en wil het echt wel doen, dus waarom de boze stem?


Hetzelfde geld voor het hierkomen trouwens, maak daar gewoon een feestje van i.p.v. het steeds bozer te roepen waardoor de hond vaak (als hij al komt) komt aangekropen. Dit is geen teken van weten dat hij iets “verkeerd” heeft gedaan, maar dat hij bang is omdat je boos doet en je wil kalmeren door langzaam te bewegen.


Jouw hond beter laten luisteren?

Wil jij iets veranderen aan het gedrag van je hond en hem beter laten luisteren? Gaan dan met deze twee dingen aan de slag! Succes gegarandeerd😉


Liefs, Sandra

Hondengedragsdeskundige